SOLARSPOT INTELLIGENS VILÁGÍTÁSI MEGOLDÁS

LED Solarspot® rendszerek

Az építészeknek és más tervezőknek sokszor úgy kell kialakítaniuk a természetes fényre épülő világítást, hogy mindig biztosítható legyen egy minimális fényszint. Erre a feladatra dolgozta ki a Solarspot az intelligens világítási megoldásokat, a SILS-t (Solarspot Intelligent Lighting Solutions).

A rendszer a Solarspot természetes fénnyel működő rendszerével szinkronizált interaktív LED-lámpás technológiát alkalmazva valósítja meg a teljes mértékben integrált és stabil fényforrás elvét. A mennyezetre szerelt Solarspot szórótestek mindegyike tartalmaz egy sor változó fényerejű LED-lámpát, amelyek kör alakban vannak elrendezve. Az egységet a megvilágított területen elhelyezett fényérzékelő panel szabályozza, biztosítva az előre beállított megvilágításszint folyamatos fenntartását.

A szabályozás napközben folyamatosan figyeli a környezet fényviszonyait. Ha a külső fény ereje nő, a LED-lámpák fénye azzal arányosan elhalványul. Ha a növekedőben lévő külső fényerő hatására a belső megvilágítás eléri a beállított szabályozási szintet, a LED-lámpák kikapcsolnak. Ha viszont a természetes fény ereje a beállított érték alá csökken, a LED-ek bekapcsolnak, és fokozatosan növekvő fényerővel biztosítják, hogy a helyiségben állandó legyen a megvilágítás szintje. A nap előrehaladtával és a természetes fény erejének csökkenésével egyre inkább a LED-lámpák biztosítják a szükséges megvilágítást.

A lehetséges energiamegtakarítás

Azokban az épületekben, amelyekben főleg napközben tartózkodnak, akár 85%-os energiamegtakarítás is elérhető, ha az elektromos világítást kizárólag akkor alkalmazzák, amikor a természetes fény nem elegendő az előírt szint fenntartásához. A nap hosszabb időszakaiban használt épületekben elérhető megtakarítások a használati idővel arányosan alakulnak. A rendszer nagy előnye, hogy működése nem igényel emberi beavatkozást, így a sötétben érkező emberek nem fogják egész nap égetni a lámpákat, és senki nem fogja bekapcsolni őket merő megszokásból.

 

Nagyobb kényelem

A megvilágított tér fényviszonyait illetően – köszönhetően a folyamatos megfigyelésnek és beállításnak -, a megfelelő világítás minimális szintjét az épület tulajdonosa vagy tervezője abban a tudatban állíthatja be, hogy azt a rendszer folyamatosan fenntartja, és senki sem fogja módosítani.

 

A karbantartási költségek csökkentése

Az elektromos világító rendszerek vezérlése és szabályozása nagymértékben növeli a világítótestek hosszú élettartamát. Ezzel nemcsak az egyes lámpák vagy világítótestek cseréjével járó költség, de a kapcsolódó és gyakran nagyobb tételt jelentő munkaerőköltség is csökken. A világítótestek teljesítményének csökkenésével jelentős mértékben nő azok várható élettartama.

 

A BREEAM-pontszám és a karbon lábnyom csökkenése

A Solarspot fénycsatorna rendszerei és intelligens épületvilágítási megoldásai számottevően csökkenthetik az épületek karbon lábnyomát és hozzájárulhatnak teljes BREEAM-pontszámuk csökkentéséhez.

Specifikáció

FÉNYKIBOCSÁTÁS RENDSZERENKÉNT

LED-25 Solarspot D-25 rendszer esetén 2000 Lumen (kerek)
LED-38 Solarspot D-38 rendszer esetén 4400 Lumen (kerek) // 8000 Lumen (négyzetes)
LED-53 Solarspot D-53 rendszer esetén 8800 Lumen (kerek) // 10000 Lumen (négyzetes)
LED-65 Solarspot D-65 rendszer esetén 12000 Lumen (kerek) // 16000 Lumen (kerek)
LED-90 Solarspot D-90 rendszer esetén 16000 Lumen (kerek) // 25000 Lumen (kerek)

MIÉRT A MI RENDSZERÜNK A LEGHATÉKONYABB?

Mi kínáljuk a legfényesebb megoldást

Solarspot® – Hatékonyabb a Solatube® vagy Sunpipe® rendszereknél

BRE vizsgálatának eredményei


Hasonlítsa össze a hatékonyságot

Olvassa el a teljes jelentést

Akármelyik fénycsatorna-forgalmazó honlapját keresi fel, ott valószínűleg azt fogják írni, hogy az ő rendszerük a legjobb, a legvilágosabb, a leghatékonyabb stb., csak hogy meggyőzzék Önt a vásárlásról. Honnan tudjuk, hogy ki mond igazat és ki hiteget, amikor a tényekről van szó?

Egyes gyártók tágan értelmezhető kijelentéseket tesznek, és ez kétségeket ébreszthet az emberekben. Egy kevésbé elnéző személy emiatt arra a következtetésre juthat, hogy a gyártó hamis vagy félrevezető információkat ad. Néhány gyártó (akiket nem nevezünk meg) azt állítja, hogy rendszere „95%-os hatékonyságú”, holott valójában 95%-os visszatükrözésről van szó. Ez két különböző dolog, és fényszállítási szempontból is nagy mértékben eltérő eredményt jelent. Valójában nem is létezik 95%-os hatékonyságú rendszer, a 95%-os visszatükrözési érték pedig olyan gyenge, hogy az ilyen rendszereket nem is vettük figyelembe a vizsgálatok során.

A fénycsatornák szakértőiből álló, szakképzett csapat segítsége nélkül nehéz egy átlagos fogyasztónak átrágnia magát a szakzsargonon, és tudatos, tájékozott döntésre jutnia – és hol vannak a szakemberek, amikor szükség van rájuk? Ezért a BRE független fénycsatorna-szakértőihez fordultunk segítségért, hogy a problémára rávilágítsunk.

 

Mit jelentenek a teszteredmények?

Minden rendszert három alkalommal teszteltek, hogy kizárják a fényerőben vagy a szeszélyes időjárás miatt tapasztalt kiugró eredményeket. A három mérés átlaga adta a hatékonyság eredményét.

A táblázatból egyértelműen kiderül, hogy hatékonyság tekintetében a Solarspot D-38 az egyértelmű győztes: az eredménye mintegy 50%-kal jobb a másik két rendszerénél. Mit jelent mindez az Ön otthonába szállított fény szempontjából?

Leegyszerűsítve: ha lenne egymás mellett két, ugyanabba az irányba néző rendszer ugyanazon a tetőn, és mindkét csatorna ugyanolyan hosszú lenne, de az egyik fele olyan hatékony lenne mint a másik, akkor feleannyi bejutó fényre számíthat az egyiktől, mint a másiktól. Viszont figyelembe kell venni a csatorna szélességét is.

Például: ha a fenti példában egymás mellé rak egy Solarspot D-38 és egy Solatube 290DS rendszert, a 30 mm-rel keskenyebb Solatube térfogata kisebb. Vagyis ugyanolyan körülmények között a Solarspot 69%-kal több fényt juttatna a szobába.

Épületkutatási Intézet

A BRE (Épületkutatási Intézet) egy független és pártatlan, kutatásra épülő tanácsadással, teszteléssel és képzéssel foglalkozó szervezet, amely szakértelmet nyújt az épített környezet és az azzal kapcsolatos valamennyi iparág bármely területén – ez áll a honlapján, úgyhogy nincs helye vitának.

Felkértük az intézetet, hogy hasonlítsa össze Solarspot D-38 rendszerünket a Solatube 290DS és Sunpipe 450 rendszerekkel, és vizsgálja meg, hogy melyik a leghatékonyabb a fényszállítás tekintetében – hiszen ez a legfőbb szempont a fénycsatornák vásárlásánál, milyen más fontos információ alapján döntene az egyik vagy másik rendszer mellett? Néhány igen népszerű, hajlékony falú csatornarendszert is megemlítünk. (Az építési vállalkozók körében ezek kétségtelenül népszerűek, bár a gyenge teljesítményű rendszerrel megbékülni kényszerülő háztulajdonosok körében kevésbé kedveltek – erről részletek később.)

 

Miért pont ezeket a rendszereket és méreteket választottuk?

Számos rendszer érhető el, sokféle méretben, ezért nem lenne sem praktikus, sem költséghatékony, ha a piacon jelenlevő minden egyes rendszert és méretet megvizsgálnánk. Ezért választottuk ki a Nagy-Britanniában legnépszerűbb merevfalú fénycsatorna rendszert: a Monodraught által gyártott Sunpipe-ot, valamint a világ vezető világítási rendszerét, a Solatube-ot. A Sunpipe rendszer átmérője 450 mm, megszabott visszatükrözési értéke 98%; a Solatube rendszer átmérője 350 mm, visszatükrözési értéke pedig 99,7%, vagyis a Solarspot méretét tekintve a kettő között helyezkedik el.

Mindhárom rendszer hossza kicsivel 2 m fölött volt, a vizsgálatokat természetesen felhős égbolt alatt végezték el – hiszen Britannia ilyen. A teszteket Hertfordshire-ben, a BRE BricketWood-ban található központjában végezték el.

 

Hajlékony falú fénycsatorna-rendszerek

A BRE által a Solalighting Limited számára végzett tesztek (BRE teszt száma: 248038a) során két 350 mm átmérőjű hajlékony falú fénycsatorna-rendszer hatékonyságát mérték.

A hajlékony egység a legjobb esetben is csak körülbelül 6%-os hatékonyságot mutatott. Ezt is akkor tapasztalták, amikor a csövet feszesre húzták és a csatorna teljesen egyenes volt. A valóságban a csatorna sosem lesz teljes mértékben egyenes, a rendszer helyenként laza: egy életszerű helyzetben az értékek valószínűleg 1,5 – 3% körül mozognának.

 

Összefoglalás

Egyértelműen látszik, hogy ki a garantált győztes: reméljük, hogy ügyfeleink a legnagyobb győztesek. Ha el szeretné olvasni a BRE teljes jelentését, töltse azt le honlapunkról: kövesse a grafikon alatt található linket.

Ha további tájékoztatást szeretne kapni arról, hogy a Solarspot hogyan látja el természetes fénnyel otthonát, hívjon minket még ma a 0620/99-99-004-es telefonszámon vagy küldjön e-mailt.

A RENDSZEREK JELLEMZŐI (A TESZTEK ALAPJÁN)

Solarspot®D-38* 375 mm-es átmérő, RIR fénygyűjtő lencsével ellátott, átlátszó kupola, szimpla üveges fényszóró, Vegalux csatorna; 99,7%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz
Solarspot®D-38** 375 mm-es átmérő, RIR fénygyűjtő lencsével ellátott, átlátszó, dupla üveges kupola és kiegészítő Convas lencse, szimpla üveges fényszóró, Vegalux csatorna; 99,7%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz
Solatube®290DS 350 mm-es átmérő, LightTracker fényszóróval ellátott Raybender kupola, dupla üveges fényszóró, Spectralight csatorna; 99,7%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz
SunPipe®450 450 mm-es átmérő, gyémánt alakú kupola, dupla üveges fényszóró, Supersilver csatorna; 98%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz

* A rendszer kizárólag különleges megrendelés esetén, 28 napos szállítással érhető el.

** A Convas lencse szabványos tartozékként maximális védelmet biztosít a kondenzáció ellen és nagyobb hőteljesítményt nyújt.

SOLARSPOT® ALKOTÓELEMEK

A kupola

 • Ütésálló, kristálytiszta akril kupolák

Minden Solarspot® kupolát kristálytiszta, nem sárguló akrilból gyártanak, a maximális optikai teljesítmény eléréséhez. A kupola ütésállósága ’rakéta tesztelt’ és gyakorlatilag elpusztíthatatlan, normál használatra kifejlesztve.

 

Fogadó rendszerek

A Solarspot® rendszereket problémamentes telepítésre tervezték minden tetőtípushoz, szivárgásmentes illesztéshez.

 

Solarspot D-25 és D-38

 • Tűzgátló ABS-ből gyártott fogadó, négyzetes alapon, polietilén habbal kitöltve, öntapadó alumínium/bitumen időjárásálló szalaggal szegélyezve.

 

Solarspot D-53 és D-65

 • Alumínium fogadó négyzetes alapon, polietilén habbal kitöltve, öntapadó alumínium/bitumen időjárásálló szalaggal szegélyezve.
 • Ezekhez a rendszerekhez egyedi gyártásban is el tudjuk készíteni a fogadókat. Bármilyen anyagból le tudjuk gyártani, ami a tetőszerkezethez legjobban illik.

A D-90 Solarspot rendszerekhez készített tetőfogadót kérésre készítjük.

Lapos tetők – bitumen tetők, egyrétegű tetők, EPDM, üvegszálas, vízszigetelt

 • Elérhető minden méretben.
 • Alumínium fogadó, kör alapon szigetelt csőtoldattal.

Lapos tetők – földre szerelés esetén

 • Préselt alumínium lemezekből elérhető különböző méretekben, hogy megfeleljen minden földtetőhöz történő alkalmazáshoz.

RIR™ fénygyűjtő technológia

 • A szabadalmaztatott Solarspot poliészter Radiál fénygyűjtő lencse rendszer a cső nyílásába van szerelve.
 • Közvetlen napfény éri a lencsét, mely betükröződik a cső nyílásába.
 • A közvetett és szórt fény, felhős és borús idő esetén érinti a lencsét bármelyik oldalról, mely visszaverődik vagy megtörik (a fény irányától függően)a cső nyílásába.
 • A RIR™ fénygyűjtő lencse technológia maximalizálja a fénygyűjtő képességet az időjárástól függetlenül.

 

Convas® kupola lencse

 • A többfunkciós tűzálló polikarbonát Convas tálca biztosítja az alábbi előnyöket a Solarspot fénycsatorna rendszerhez.
 • Biztosítja a polikarbonát felső lencsét, hogy megfeleljen a Magyar tűzvédelmi előírásoknak.
 • Biztosítja a másodlagos kupola lencsét, hogymaximalizálja a kupola termikus hatásfokát.
 • Megakadályozza a kupola bepárásodását.
 • Növeli a külső hangszigetelési tulajdonságokat.

 

Vegalux® csőtoldatok

 • Vegalux® csőtoldatok, kizárólag a Solarspot® rendszerekhez.
 • Fényvisszaverő érték – 99,7%-os tükröződési képesség, élettartam garanciával.
 • Minden Vegalux® csőtoldatot 0,4-0,5 –öseloxált alumíniumból gyártanak laminálva 3M virtuális tükör bevonattal élethosszig tartó maximális teljesítménnyel.
 • A csőtoldatok elérhetők az alábbi hosszúságokban: 200 mm-től 1200 mm-ig.

 

Vegalux® kanyar adapterek

A fényvisszaverő érték – 99,7%-os tükröződési képesség, élettartam garancia.

 • Minden Vegalux® csőtoldatot 0,4-0,5 -ös eloxált alumíniumból gyártanak laminálva 3M virtuális tükör bevonattal élethosszig tartó maximális teljesítménnyel.
 • Kaphatók 0-30°-os, 0-60°-os, és 0-90°-os változatban minden méretben kivéve a D-90-es rendszerhez *

* D-90-es rendszer esetén rögzített elfordító megoldások kaphatók – kérjük érdeklődjön a részletekről.

Fényszóró típusok

D-25

 • Kerek gipszkarton/zárt/álmennyezetekhez
 • Négyzetes gipszkarton/zárt/álmennyezetekhez
 • Kerek nyitott mennyezetekhez

 

D-38

 • Kerek gipszkarton/zárt/álmennyezetekhez
 • Négyzetes gipszkarton/zárt/álmennyezetekhez
 • Kerek nyitott mennyezetekhez

 

D-53

 • Kerek gipszkarton/zárt/álmennyezetekhez
 • Négyzetes gipszkarton/zárt/álmennyezetekhez
 • Kerek nyitott mennyezetekhez

 

D-65

 • Négyzetes gipszkarton/zárt/álmennyezetekhez
 • Kerek nyitott/zárt mennyezetekhez

 

D-95

 • Kerek nyitott/vagy zárt mennyezetekhez