A TERMÉSZETES FÉNYT VEZETŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI

Tanulmányok is igazolják, hogy az emberek természetes fényben jobban érzik magukat, és hatékonyabban dolgoznak. A természetes fénynek köszönhetően kevesebb a munkahelyi hiányzás, nagyobb a munkavállalók elégedettsége és termelékenysége, és ez mind kedvező hatással van a jövedelmezőségre. A termelékenység akárcsak 1%-os növekedése is olyan pénzmegtakarításokat eredményezhet a vállalatnak, amelyből a teljes energiaszámla fedezhető.

Ablakok elhelyezése az épületen megoldásnak még nem elég, sőt, bizonyos épületek esetében nem is alkalmazható. Ezenkívül a természetes fény is okozhat problémákat, például a bevezetett hő és a vakító fényesség miatt. Egy jó építész pontosan tudja, hogy kényelmes és egészséges belső környezet létrehozásához miként kell szabályozni, elosztani és felhasználni a fényt.

Életünk minősége kisebb-nagyobb mértékben közvetlenül függ attól, hogy mennyi természetes fényt élvezhetünk.

A természetes fény az oktatásban például növeli a diákok tanulás közbeni koncentrációját és ezzel eredményeit. Az egészségügyben javítja az általános közérzetet, ami látványos módon csökkenti a gyógyuláshoz szükséges időt és javítja a tartósan betegek vagy a különböző otthonokban élők általános egészségi állapotát.

A természetes fény épületekben való biztosítása mellett a tervezőknek egy másik nagy kihívással is szembe kell nézniük, nevezetesen ki kell elégíteniük a termikus hatékonyságra és energiafogyasztása vonatkozó egyre szigorúbb előírásokat. A Solarspot® fénycsatorna rendszereit a világ minden táján széles körben, gyakorlatilag minden épülettípusban alkalmazzák a természetes fényt hasznosító környezetbarát megoldások lehető leghatékonyabb módon való létesítésére.

A különleges, szabadalmaztatott, természetes fénnyel bevilágító technológiákat alkalmazó Solarspot® rendszerek minden más hasonló fénycsatorna rendszernél több fényt juttatnak nagyobb távolságról és nagyobb hatékonysággal az épületek közepébe. A kiemelkedő hatékonyságnak köszönhetően a tervezők ma már olyan helyekre is be tudják juttatni a természetes fényt, amelyeket korábban csak mesterséges fénnyel lehetett bevilágítani. További előnye ezeknek a rendszereknek, hogy úgy vezetik be a természetes fényt, hogy közben nem rontják az épületek termikus hatékonyságát.

A már megvalósított Solarspot® megoldások hatalmas választékából az alábbiakban csak néhányat ismertetünk a rendszer által nyújtott lehetőségek érzékeltetésére.

EGÉSZSÉG

Amellett, hogy számos előnye van a természetes fény épületekben történő felhasználásának, csökkenti az energiaköltségeket, a szén-dioxid-kibocsátást, a napfénynek egészségügyi hatásai is vannak. A természetes fényt vezető rendszerekúj vagy felújítás alatt álló épületekben való felhasználásával nemcsak a villanyszámla és ennek velejárójaként a szén-dioxid-kibocsátás csökkenthető, hanem a fűtési költségek is, tovább csökkentve a fenntartási költségeket.

A napfény jótékony hatásának bizonyítéka az egészséges emberi szervezet, amita legtöbb ember számára természetes. Azonban, ha Ön egy gondozóotthon lakója vagy egy kórházi ágyba van korlátozva, így a lehetőségei jelentősen csökkennek. A napfény hiányának káros hatásai jól ismertek, mégis az épület tervezői ezt gyakran nem veszik figyelembe. Általában ezen létesítmények személyzete és lakói azok, akik szenvednek ez által.

A Solarspothoz hasonló rendszerek alkalmazásával napfény biztosítható szobákba, étkező területekre, hálószobákba, az otthonok folyosóira, napközikbe és kórházakba, jelentősen megnövelve a lakók és a személyzet egészségét és jó közérzetét, ami viszont további pénzmegtakarítást jelent a szervezeteknek ilyen létesítmények üzemeltetése esetén.

OKTATÁS

A Solarspot® rendszereket olyan jól és hatékonyan lehet alkalmazni iskolák és egyetemek épületeiben, mintha eleve erre tervezték volna őket. A legtöbb egyetem és iskola épülete legfeljebb kétszintes, így az épület terének legalább 50%-a közvetlenül a tető alatt található, ráadásul az épületet elsősorban a nappali órákban használják.

Az iskolákban és egyetemeken elérhető előnyök

  • energia- és üzemeltetési költségek csökkentése
  • széndioxid-kibocsátás csökkentése
  • kevesebb hiányzás
  • jobb tanulmányi eredmények

Ha egy iskolában égetni kell a lámpákat, miközben kint gyönyörűen süt a nap, akkor nagy baj van az épület tervezésével. Az olyan földszinti osztálytermekben, amelyek fölött található még egy épületszint, a felülről megvalósított természetes világítás kétségtelenül nem nagyon alkalmazható. Az osztálytermek többségében azonban az év nagyobb részében természetes bevilágítással, például a Solarspot® rendszerekkel is biztosítható a szükséges fénymennyiség.

Mind új épületbe beépítve, mind iskolafelújítási projektekben alkalmazva, a Solarspot® bevilágító rendszerek azonnal csökkentik az intézmény energiafogyasztását és ezzel szén-dioxid-lábnyomát. Tökéletes megoldást nyújtanak az iskolaépületek minden részében, az osztályterekben és irodákban ugyanúgy, mint a folyósokon, az iskolában zajló élet nagyobbik felében természetes fényforrással csökkentve az elektromos világítás iránti igényt.

Megfelelő tervezés esetén a világítás villamosáram-fogyasztása akár 70%-kal is csökkenthető azokon a területeken, ahol természetes fénnyel is lehet világítani. Az erre a célra különösen alkalmas iskolákban, így például a legtöbb általános iskolában, ez a megtakarítás az épület teljes villamosáram-fogyasztásának akár 40%-a is lehet *.

A természetes fényt vezető Solarspot® rendszerek összehasonlítása a hagyományos tetőablakokkal

A természetes fénnyel felülről való világítást általában nagyméretű és négyzet alakú tetővilágítókkal oldják meg, ez azonban több ok miatt is messze van az ideális megoldástól. Az egyik probléma az, hogy az ilyen bevilágítók nem tartalmaznak semmilyen mechanizmust a fénynek az osztályteremben való elosztására, így közvetlenül a tetővilágító alatt világítástechnikai „forrópontok”, távolabb pedig sötét területek alakulnak ki. A második problémát az jelenti, hogy gyakran vakítóan erős fényforrásokként működnek. Ezzel szemben az összes Solarspot® bevilágító rendszer egy szórótesten vagy diffúzoron keresztül, tehát egyenletesen elosztva továbbítja a helyiségbe a fényt, megelőzve ezzel a vakító hatást is.

További gond, hogy a tetővilágítók hőtechnikai szempontból is gyenge pontok: nyáron be-, télen pedig kiengedik a meleget. Kiváló termikus tulajdonságaiknak köszönhetően a Solarspot® rendszerek ezzel szemben minimálisra csökkentik a hőbevitelt és a hőveszteséget, így kielégítik a hőtechnikai hatékonyság minden L részkövetelményét.

A Solarspot® nagy előnye az is, hogy felújítások részeként alkalmazva mindig választható olyan méretben, amely tökéletesen illeszkedik a meglévő tető szerkezetébe. Nincs szükség tehát az épületszerkezet módosítására, ami adott esetében jelentősen csökkentheti az építési időt és költséget.

* Gáztüzelésű központi fűtést alkalmazó iskolák esetében.

LAKÓÉPÜLETEK

Napjainkban a tervezőknek és beruházóknak egyre több házat kell egyre kisebb területre bezsúfolniuk, aminek következtében a fürdőszobák és folyosók szükségszerűen az épületek középső részébe kerülnek, ahol a hagyományos ablakokkal már nem oldható meg a természetes világítás. A Solarspot® fénycsatorna rendszereit alkalmazva viszont a tervezők akár 12 méter távolságból is az épületek szívébe tudják vezetni a természetes fényt.

Már egyetlen 250 mm átmérőjű Solarspot® D-25 egységet a legfelső szinten található fürdőszobába (zuhanyozóhelyiségbe) vagy egy 380 mm átmérőjű Solarspot® D-38-ast egy teraszos városi ház kétszintes lépcsősorába helyezve is látványosan javítható a lakók fény- és térérzete.

A lakások bővítése gyakran ablakok megszűnésével vagy egyes helyiségek olyan mértékű növekedésével jár, hogy a természetes fény már nem tud eljutni a hátsó részekbe. A Solarspot® fénycsatorna technológiájának alkalmazásával azonban úgy növelhető a tervezők és beruházók szabadsága az épület vagy lakás új alaprajzának kialakításában, hogy közben nem kell csökkenteni a természetes fény szintjét.

KISKERESKEDELEM

Magyarországon a legnagyobb egybefüggő telepítés az oroszlányi Tesco áruház eladóterében történt. Ebbe az áruházba 120 darab 900 mm átmérőjű Solarspot® fénycsatornát építettünk be 2013 tavaszán. Egy meglévő, berendezett 3000 m2 alapterületű eladótérben történt a telepítés. Ez Magyarország legnagyobb eladótere, ami fénycsatorna rendszerekkel van megvilágítva.

A természetes fény hatása jobb közérzetet biztosít a vásárlók, és az ott dolgozó személyzet számára. Ezáltal javul az ott dolgozó személyzet munkateljesítménye, valamint a vásárlók hajlamosabbak több időt tölteni az áruházban, így valószínűleg több pénzt is költenek. Napközben az áruház eladóterében tükröződik a kinti fényerősség, ezzel javítva a vásárlók közérzetét és csökkenti a kontrasztot az üzletbe történő belépéskor valamint annak elhagyása esetén a mesterséges megvilágítással szemben.

A rendszerek által napkeltétől napnyugtáig kiváltható a mesterséges világítás, melynek eredménye, hogy ez a természetes világítási megoldás jelentős megtakarításokat biztosít a kereskedelmi láncoknak, közben növelve az eladást.

ÜZLET ÉS KERESKEDELEM

A munkahelyek kialakításával szemben napjainkban a kis energiafogyasztás az egyik legfontosabb követelmény. Az emelkedő energiaköltségek, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének kötelezettsége és a jövőben várható, a szokásokat befolyásoló jogszabályok hatására egyre több vállalat ismeri fel, hogy tennie kell valamit. A világítás, fűtés és szellőzés azok a területek, ahol számottevő mértékben csökkenthető az energiafogyasztás.

A Solarspot® fénycsatorna rendszereket gyakorlatilag mindenfajta kereskedelmi és ipari épületben használják világszerte. A természetes fény alkalmazása az épületekben nem csak a világítás által felhasznált energiamennyiséget csökkenti, de segít a napenergia hasznosításával járó hőakkumuláció megelőzésében is, ezzel csökkenti a hűtésigényt és így a klímaberendezések fogyasztását is.

Az energiafogyasztás, a tüzelőanyag-költségek és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének nyilvánvaló előnyein túl a természetes fénnyel világított épületek tulajdonosai vagy üzemeltetői számára további közvetlen előnyt jelent a hiányzások csökkenése, a jó közérzet (a „beteg épület szindróma” és a SAD leküzdése révén), valamint a teljesítmény és termelékenység javulása.

IPAR

A Solarspot®-hoz hasonló korszerű, fénycsatorna rendszereket is alkalmazó “intelligens épület” és felújítási projektekkel nagymértékben csökkenthető Magyarország üzleti és ipari szektorában a napközbeni energiafogyasztás. Az ipari helyiségek kiválóan alkalmasak a természetes fényt alkalmazó világítási megoldásokhoz. Így például egy egyszintes, fémburkolatú és ablak nélküli épületszerkezet esetében a világításra jut az épület teljes energiafogyasztásának 70-80%-a, ha a világítást nátrium- vagy fém-halogenid lámpák szolgáltatják. Jelentős mértékben csökkenthetők tehát mind a kibocsátott légszennyező anyagok, mind a költségek, ha ezeket a világítótesteket napközben le lehet kapcsolni.

A természetes világítást megvalósító vállalatok sokszor arról is beszámolnak, hogy az energiaköltségek csökkentése mellett alkalmazottaik is nagyon kedvezően értékelik, ha természetes fénynél dolgozhatnak. Számos tanulmány is igazolja a természetes világítás és a termelékenység javulása, illetve a hiányzások csökkenése közötti összefüggést.