A FÉNYCSATORNÁKRÓL

Tények

A fénycsatorna rendszerek teljesítményét számos tényező befolyásolja. Ezek a tényezők két kategóriába sorolhatók: a termék tulajdonságai és az épület jellemzői.

Ha az utóbbit tekintjük, a legmeghatározóbb tényezők az épület kialakítása és fekvése. Az épületbe szerelt rendszer teljesítményét a fénycsatornák hossza és a kupolák fekvése határozzák meg, és ezek egyúttal olyan korlátozásokat is jelentenek, amelyek nem változtathatók meg.

Emellett a termék tulajdonságai is nagy hatással vannak a szállított fény mennyiségére, ezért létfontosságú a helyes rendszerjellemzők megválasztása. A legnagyobb fénymennyiséget lényegében kiváló megvilágításban fekvő, rövid, széles fénycsatornával lehet a szobába juttatni. Ez egy tökéletes világban jó megoldásnak bizonyulna, ám a gyakorlatban sajnos nem mindig praktikus. Rendkívül fontos, hogy az építészek és tervezők megértsék a piacon kapható különböző fénycsatorna rendszerek közti különbségeket, illetve azt, hogy melyik méret használatával lehet projektjeiben az optimális fénymennyiséget a helyiségbe szállítani.

Akár 50%-kal világosabb, mint a sorban következő legjobb rendszer

Nem minden fénycsatorna rendszer egyforma. Például nem a Solarspot az egyetlen rendszer, amely 99,7%-os visszatükrözési értékű fénycsatorna-rendszert használ. Azt még nem tisztáztuk, hogy a kupola formája nagymértékben határozza meg, hogy mekkora fénymennyiség juthat a fénycsatornába. Egyes öntött lencsével készült kupolákat úgy terveztek, hogy azok a déli órákban korlátozzák a csatornába bejutó fényt. Ez tökéletes megoldás azokon a területeken, ahol nagyon erős a napsütés (pl. a Földközi-tenger térségében vagy Kaliforniában), de egyáltalán nem hasznos azoknak, akik a rendszert például az Egyesült Királyságban szeretnék használni. A kupola korlátozó hatása felhős napokon is működik, vagyis ilyenkor gyakorlatilag kizárja a fényt a rendszerből.

A Solarspot® rendszerekben ezért Fresnel RIR®fénygyűjtő lencsével ellátott, átlátszó kupolákat használunk, amelyeket a fénycsatorna nyílásához építünk be. Az innovatív, egyedülálló megoldás biztosítja, hogy a kupola az északi tájolású tetőkön is a maximális mennyiségű fényt gyűjtse be, és szabad utat adjon a fentről érkező fénynek, így a helyiségbe a maximális mennyiségű fény szállítódik – legyen az közvetlen napfény, vagy a borús időkre jellemző természetes fény. Ha az exkluzív kupolatechnikát a Solarspot Vegalux® fantasztikus visszatükröző képességű fénycsatornáival kombinálja, akár 50%-kal magasabb teljesítményszintet érhet el, mint a sorban következő, legjobb merevfalú csatornarendszerekkel.

A szabadalmaztatott technológiát a Solarspot teljes termékskáláján szabványként használjuk; a kompakt D-25 rendszertől a lenyűgöző D-90 egységig.

SOLARSPOT® RIR® – FÉNYGYŰJTŐ LENCSE

A piacon lévő gyártók többsége figyelmen kívül hagyja a nyilvánvaló tényt, hogy a rendszer által biztosítható maximális fénymennyiség érdekében maximális mennyiségű fényt kell a rendszernek összegyűjtenie. Kizárólag a Solarspot® rendszerek használják a szabadalmaztatott RIR® “LightFunnel” (fénygyűjtő lencse) rendszert a kristálytiszta kupolával kombinálva, ezzel biztosítják, hogy a rendszer a lehető legnagyobb arányát gyűjtse be az elérhető napfénynek.

Működési elv

A Solarspot RIR® fénygyűjtő lencse prizmás technológiával téríti el a tetőn a kupolába lépő fény útját. A kifinomult Fresnel prizmás lencse a fénycsatorna nyílásában van felhelyezve, így az alacsony szögből érkező fényt megtöri (elhajlítja) és a rendszerbe vezeti ahelyett, hogy azt átengedné, és a fény egyenesen távozna a kupola másik oldalán. Ez különösen a reggeli és késő délutáni órákban figyelhető meg, amikor a nap alacsonyabban van az égen. A fénygyűjtő lencse a rendszer teljesítményének is értékes löketet adhat, hiszen a téli hónapokban is növeli a helyiségbe jutó természetes fény mértékét.

A RIR® rendszer az északi tájolású tetőkön is jelentősen megnöveli a fényszállítást. Bár a fénycsatorna nyílása ilyenkor mindig árnyékban van, a RIR fénygyújtő lencse begyűjti a tetőre eső napfényt, és azt megtörve a fénycsatornába vezeti.

A Solarspot kupola teljesítménye más rendszerekkel összehasonlítva

Nem a Solarspot az egyetlen cég, amely a maximális fénymennyiség begyűjtése érdekében Fresnel lencsetechnológiát használ. Más gyártók szintén Fresnel lencséket használnak rendszereikben, azonban náluk a lencse magába a kupolába van öntve ahelyett, hogy – a Solarspot megoldásához hasonlóan – a kupola belsejében, a fénycsatorna nyílásánál lenne. És itt jelentkezik a legnagyobb különbség – a begyűjtött fénymennyiséget tekintve.

Ha a lencse egybe van építve a kupolával, akkor nem csak fénytörőként, hanem fényszóróként is működik – eltereli a fényt a csatornától ahelyett, hogy oda irányítaná. Az ilyen lencséket valójában arra tervezték, hogy bizonyos napszakokban korlátozzák a rendszerbe jutó fényt. Ez jó megoldás a meleg, napfényes Kaliforniában, de például a felhős Egyesült Királyságban nem épp erre van szükség.

Összefoglalva: a Solarspot rendszer kristálytiszta kupolája és RIR® fénygyűjtő lencse együtt jelentősen megnöveli a csatorna tetején bejutó fény mennyiségét, ezáltal bármely más rendszernél több fényt képes szállítani az adott helyiségbe.

SOLARSPOT® KUPOLA

Speciális kupola-technológiák a maximális fénygyűjtésért

A fénycsatornából kijövő beltéri fény mennyisége arányos azzal a fénymennyiséggel, amely a csatornába bejut. A Solarspot® fénycsatorna rendszerei ezért fénygyűjtő technológiát használnak, hogy a fénycsatornába a lehető legtöbb fény juthasson be. Ez különösen azokon a tetőkön fontos, amelyek nem déli fekvésűek. A RIR® Fresnel lencsetechnológia 360°-os fénygyűjtést biztosít attól függetlenül, hogy a kupola hol helyezkedik el a tetőn.

A Solarspot tetőkupolák a maximális fényáteresztés érdekében törésálló, kristálytiszta akrilból, vákuumformázással készülnek. A kupola egyedülálló geometrikus mintázata maximális fénygyűjtést tesz lehetővé, emellett a felület nem igényel karbantartást, mert az eső megfelelően tisztítja azt. A közvetlenül a lencse alatt elhelyezett polikarbonát kondenzációs lencse biztosítja, hogy a rendszer megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak.

Solarspot® Kupola

A Solarspot® kupolákat úgy tervezték, hogy minimális legyen rajtuk a felesleges felület, ezzel is elkerülhető legyen a fény “visszapattanása” (a kupola felületéről visszatükröződő értékes fény elveszik), és ezáltal a lehető legtöbb fény jusson a kupolába.

RIR® fénygyűjtő rendszer

A fény eltereléséhez függesztett Fresnel lencse fénytörő rendszert, RIR® “fénytölcsért” alkalmazunk. A kupolába alacsonyabb szögben érkező fénysugarakat a rendszer közvetlenül a fénycsatornába irányítja.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár kétszer annyi fény tud belépni a fénycsatorna tetején, mint bármely más rendszer esetén.

Kerülje az öntött lencsékkel ellátott kupolákat

A beépített lencsével rendelkező kupolákban a fény jelentős részét maga a lencse állítja meg. A lencsét arra tervezték, hogy a nap során egyenletes fényt biztosítson, ezért gyakorlatilag blokkolja a déli órákban jellemző napsugarakat – ami jó megoldás a napfényes országokban, de nem alkalmas a felhősebb területeken való használatra.

Szabványos átlátszó kupola – nem Solarspot® termék

A RIR® fénytölcsér-rendszerrel nem rendelkező, hagyományos kupolákban az alacsony szögben érkező fénysugarak egyenesen keresztülmennek a kupolán, és ezáltal nem jutnak be a fénycsatornába, vagyis nem képesek eleget tenni rendeltetésüknek.

VEGALUX® – SPECIÁLIS FÉNYSZÁLLÍTÁS TECHNOLÓGIA

Minden Solarspot rendszer Vegalux® által gyártott fénycsatornákat használ – ezek eloxált alumínium lemezből készülnek, amelyet 3M Daylighting DF2000MA filmmel, a világ hatékonyabban visszatükröző anyagával laminálnak. 99,7%-os visszatükröző értékével összehasonlítva nincs még egy technológia, amely ennyi fényt tudna továbbítani. Bár néhány versenytárs rendszer egy szokványos beépítés során akár 98%-os visszatükrözési hatékonyságot mutat, ez akár azt is jelentheti, hogy az eredeti fénymennyiség 30%-a elveszik – összehasonlítva a Solarspot® rendszer mintegy 6%-os veszteségével.

A rugalmas falú csatornarendszerek az eredeti fénymennyiség csupán 10%-át képeset leszállítani – vagyis 90% körüli veszteséggel dolgoznak.

Bonyolultnak tűnhet a számítás, pedig valójában elég egyszerű: akárhányszor a fény visszatükröződik egy felületről, veszít az energiájából (a fényerőből).

Ha például a fény 20 alkalommal tükröződik vissza a fénycsatorna faláról, amíg a csatorna egyik végéről a másikig ér, akkor a fény minden „visszapattanásnál” energiát veszít. A Vegalux® fénycsatornákkal minden visszatükrözésnél csak az energia 0,3%-a veszik el. A rangsorban következő legjobb anyag esetén, 98%-os hatékonyság mellett minden visszatükrözésnél 2% veszik el. Húsz visszatükrözésnél ez összeadódik, és magas szám lesz.

Az oldalsó illusztráció megmutatja, hogy a különböző anyagok teljesen eltérő fénymennyiséget képesek szállítani.

A Vegalux rendszerekhez toldócsövek széles választékát kínáljuk: 200 mm-től egyészen a 1,2 m-es hosszig. A gond nélküli beépítéshez továbbá könyökelemek széles választékát kínáljuk.

KERÜLJE A RUGALMAS CSATORNÁKAT!

A fénycsatorna rendszer (TDS) kiválasztásakor számos különböző forgalmazót talál az ember. A piacon található rendszerek két különböző kategóriába sorolhatók: ezek a merev- és rugalmas falú rendszerek. A Solarspot®-hoz hasonló merevfalú rendszerek korszerű, magas visszatükröző képességű fénycsatornát (esetünkben a Vegalux® 99,7%-ot – a világ leghatékonyabban visszatükröző anyagát) használnak a fény továbbítására. Ezzel szemben a rugalmas rendszerek fóliából készült, a légkondicionálókhoz hasonló csőrendszert használnak ugyanerre a feladatra.

Hogyan válasszon a rendszerek közül, és a két típus milyen különbséggel képes a természetes fényt otthonába juttatni?

A fénycsatorna-rendszer legalább 10-szer annyi fényt képes továbbítani, mint egy rugalmas rendszer (tipikus beépítés esetén). De nem kell a mi szavunknak hinnie. Az Egyesült Királyság Épületkutatási Intézete (BRE) által nemrégiben végzett tesztekben egy több mint 99%-os visszatükrözési értékű fénycsatorna-rendszer – amely teljesítményében nagyon közel van az általunk használt Vegalux anyag fényvisszaverő képességéhez (99,7%) – körülbelül 10-szer jobban teljesített, mint a legjobb rugalmas rendszerek. A teszteket déli fekvésű tetőre épített rendszereken végezték. Ha a különbségeket északi, kelet vagy nyugati fekvésű tetőkön vizsgáljuk, egy SolarSpot® D-38 fénycsatorna-rendszer körülbelül 10-szer több, sőt akár még több* fényt szállítana*.

Szóval, miért vásárolna bárki rugalmas rendszert? Nos, a válasz egyszerű: mert olcsó. De ha a beépítést tekintjük, a rendszer költsége ugyanannyi, mint egy merevfalú rendszernek. Ha ugyanazt a fényszintet szeretné elérni, mint amit egy Solarspot fénycsatorna-rendszer képes nyújtani, legalább 10 rugalmas rendszert kellene beépítenie. Látható, hogy a Solarspot ár-érték arányban is a legjobb választás.

*napszaktól függően.

MIÉRT A MI RENDSZERÜNK A LEGHATÉKONYABB?

Mi kínáljuk a legfényesebb megoldást

Solarspot® – Hatékonyabb a Solatube® vagy Sunpipe® rendszereknél

BRE vizsgálatának eredményei


Hasonlítsa össze a hatékonyságot

Olvassa el a teljes jelentést

Akármelyik fénycsatorna-forgalmazó honlapját keresi fel, ott valószínűleg azt fogják írni, hogy az ő rendszerük a legjobb, a legvilágosabb, a leghatékonyabb stb., csak hogy meggyőzzék Önt a vásárlásról. Honnan tudjuk, hogy ki mond igazat és ki hiteget, amikor a tényekről van szó?

Egyes gyártók tágan értelmezhető kijelentéseket tesznek, és ez kétségeket ébreszthet az emberekben. Egy kevésbé elnéző személy emiatt arra a következtetésre juthat, hogy a gyártó hamis vagy félrevezető információkat ad. Néhány gyártó (akiket nem nevezünk meg) azt állítja, hogy rendszere “95%-os hatékonyságú”, holott valójában 95%-os visszatükrözésről van szó. Ez két különböző dolog, és fényszállítási szempontból is nagy mértékben eltérő eredményt jelent. Valójában nem is létezik 95%-os hatékonyságú rendszer, a 95%-os visszatükrözési érték pedig olyan gyenge, hogy az ilyen rendszereket nem is vettük figyelembe a vizsgálatok során.

A fénycsatornák szakértőiből álló, szakképzett csapat segítsége nélkül nehéz egy átlagos fogyasztónak átrágnia magát a szakzsargonon, és tudatos, tájékozott döntésre jutnia – és hol vannak a szakemberek, amikor szükség van rájuk? Ezért a BRE független fénycsatorna-szakértőihez fordultunk segítségért, hogy a problémára rávilágítsunk.

 

Mit jelentenek a teszteredmények?

Minden rendszert három alkalommal teszteltek, hogy kizárják a fényerőben vagy a szeszélyes időjárás miatt tapasztalt kiugró eredményeket. A három mérés átlaga adta a hatékonyság eredményét.

A táblázatból egyértelműen kiderül, hogy hatékonyság tekintetében a Solarspot D-38 az egyértelmű győztes: az eredménye mintegy 50%-kal jobb a másik két rendszerénél. Mit jelent mindez az Ön otthonába szállított fény szempontjából?

Leegyszerűsítve: ha lenne egymás mellett két, ugyanabba az irányba néző rendszer ugyanazon a tetőn, és mindkét csatorna ugyanolyan hosszú lenne, de az egyik fele olyan hatékony lenne mint a másik, akkor feleannyi bejutó fényre számíthat az egyiktől, mint a másiktól. Viszont figyelembe kell venni a csatorna szélességét is.

Például: ha a fenti példában egymás mellé rak egy Solarspot D-38 és egy Solatube 290DS rendszert, a 30 mm-rel keskenyebb Solatube térfogata kisebb. Vagyis ugyanolyan körülmények között a Solarspot 69%-kal több fényt juttatna a szobába.

Épületkutatási Intézet

A BRE (Épületkutatási Intézet) egy független és pártatlan, kutatásra épülő tanácsadással, teszteléssel és képzéssel foglalkozó szervezet, amely szakértelmet nyújt az épített környezet és az azzal kapcsolatos valamennyi iparág bármely területén – ez áll a honlapján, úgyhogy nincs helye vitának.

Felkértük az intézetet, hogy hasonlítsa össze Solarspot D-38 rendszerünket a Solatube 290DS és Sunpipe 450 rendszerekkel, és vizsgálja meg, hogy melyik a leghatékonyabb a fényszállítás tekintetében – hiszen ez a legfőbb szempont a fénycsatornák vásárlásánál, milyen más fontos információ alapján döntene az egyik vagy másik rendszer mellett? Néhány igen népszerű, hajlékony falú csatornarendszert is megemlítünk. (Az építési vállalkozók körében ezek kétségtelenül népszerűek, bár a gyenge teljesítményű rendszerrel megbékülni kényszerülő háztulajdonosok körében kevésbé kedveltek – erről részletek később.)

 

Miért pont ezeket a rendszereket és méreteket választottuk?

Számos rendszer érhető el, sokféle méretben, ezért nem lenne sem praktikus, sem költséghatékony, ha a piacon jelenlevő minden egyes rendszert és méretet megvizsgálnánk. Ezért választottuk ki a Nagy-Britanniában legnépszerűbb merevfalú fénycsatorna rendszert: a Monodraught által gyártott Sunpipe-ot, valamint a világ vezető világítási rendszerét, a Solatube-ot. A Sunpipe rendszer átmérője 450 mm, megszabott visszatükrözési értéke 98%; a Solatube rendszer átmérője 350 mm, visszatükrözési értéke pedig 99,7%, vagyis a Solarspot méretét tekintve a kettő között helyezkedik el.

Mindhárom rendszer hossza kicsivel 2 m fölött volt, a vizsgálatokat természetesen felhős égbolt alatt végezték el – hiszen Britannia ilyen. A teszteket Hertfordshire-ben, a BRE BricketWood-ban található központjában végezték el.

 

Hajlékony falú fénycsatorna-rendszerek

A BRE által a Solalighting Limited számára végzett tesztek (BRE teszt száma: 248038a) során két 350 mm átmérőjű hajlékony falú fénycsatorna-rendszer hatékonyságát mérték.

A hajlékony egység a legjobb esetben is csak körülbelül 6%-os hatékonyságot mutatott. Ezt is akkor tapasztalták, amikor a csövet feszesre húzták és a csatorna teljesen egyenes volt. A valóságban a csatorna sosem lesz teljes mértékben egyenes, a rendszer helyenként laza: egy életszerű helyzetben az értékek valószínűleg 1,5 – 3% körül mozognának.

 

Összefoglalás

Egyértelműen látszik, hogy ki a garantált győztes: reméljük, hogy ügyfeleink a legnagyobb győztesek. Ha el szeretné olvasni a BRE teljes jelentését, töltse azt le honlapunkról: kövesse a grafikon alatt található linket.

Ha további tájékoztatást szeretne kapni arról, hogy a Solarspot hogyan látja el természetes fénnyel otthonát, hívjon minket még ma a 0620/99-99-004-es telefonszámon vagy küldjön e-mailt.

A RENDSZEREK JELLEMZŐI (A TESZTEK ALAPJÁN)

Solarspot®D-38* 375 mm-es átmérő, RIR fénygyűjtő lencsével ellátott, átlátszó kupola, szimpla üveges fényszóró, Vegalux csatorna; 99,7%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz
Solarspot®D-38** 375 mm-es átmérő, RIR fénygyűjtő lencsével ellátott, átlátszó, dupla üveges kupola és kiegészítő Convas lencse, szimpla üveges fényszóró, Vegalux csatorna; 99,7%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz
Solatube®290DS 350 mm-es átmérő, LightTracker fényszóróval ellátott Raybender kupola, dupla üveges fényszóró, Spectralight csatorna; 99,7%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz
SunPipe®450 450 mm-es átmérő, gyémánt alakú kupola, dupla üveges fényszóró, Supersilver csatorna; 98%-os visszatükrözés, 2280 mm-es hossz

* A rendszer kizárólag különleges megrendelés esetén, 28 napos szállítással érhető el.

** A Convas lencse szabványos tartozékként maximális védelmet biztosít a kondenzáció ellen és nagyobb hőteljesítményt nyújt.