GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

1.) Miért épp a Solarspot?

Figyelmébe szeretnénk ajánlani, hogy a Solarspot igazoltan a leghatékonyabb fénytovábbítási teljesítményű – a fénycsatornák között -, melyet alátámasztanak az Avis Technique műszaki szakvéleményben rögzített műszaki adatok, valamint a hágai bíróság döntése, mely kimondja, hogy a Solarspot fényerőssége 50%-al több mint a legmeghatározóbb konkurens terméké a piacon. A fent említett dokumentumok ide kattintva (hivatkozás hiányzik) az Ön számára is elérhetőek.

 

2.) Milyen díjakkal rendelkezik a termék?

Nemzetközi viszonylatban a termék nagy elismertségre tett szert a 2003-as BATIMAT kiállításon, ahol elnyerte az Innovációs aranymedál díjat. Majd 2009-ben Magyarországon, az Ablakon bedobott pénz pályázat keretein belül a Solarspot rendszer innovációs különdíjat kapott.

 

3.) Milyen minősítése van a terméknek?

A Solarspot fénycsatorna a CSTB által 2009-ben kiadott, Avis Technique N° 6/08-11798 számú műszaki szakvéleménnyel rendelkezik, mely bárki számára elérhető francia nyelven ezen a linken. Magyar fordításban hozzáférhető itt (hivatkozás hiányzik) regisztrált felhasználók részére.

 

4.) Miért van szükség a kupolára?

A Solarspot rendszer fontos alkotóeleme a tetőn elhelyezésre kerülő kupola, amely a hatékony fénygyűjtés miatt szükséges. A formájából adódóan kiemelkedik a tetősíkból, ezért sokkal több fényt tud összegyűjteni, mint egy tetőablak. Egyúttal ez alatt a kupola alatt helyezkedik el a fénygyűjtő optikai lencse is (RIR).

 

5.) Mi az a RIR?

A RIR berendezés közvetlenül a kupola alatt félkörívben elhelyezkedő optikai lencse, mely képes összegyűjteni az égbolt minden irányából érkező közvetlen és szórt fényt – akár tiszta és felhős égbolt esetén is -, melyet a fénytovábbító csatorna falára továbbít. Ennek az optikai eszköznek az eredményeképpen a fénygyűjtő rendszer képes az északról érkező indirekt fényt is hasznosítani.

6.) Mi az a Vegalux?

A fényvezető járat falán lévő bevonat, amely biztosítja a természetes fény tükröződését egészen a világítótestig. A Vegalux ötvözi a többrétegű Saylighting DF2000MA – 3 M film különleges fényvisszaverő tulajdonságait, valamint kutatóink 50 évnyi tapasztalatát az alumínium technológia terén.

 

7.) Hogyan működik?

A fénygyűjtő kupola, a RIR lencse és a Vegalux fényvezető csatorna falai együtt ún. optikai tölcsért alkotnak. Minden fénysugár végigtükröződik a csatornán a világítótestig, a RIR-nek köszönhetően kevesebb, de hosszabb ugrásokkal és több fényenergiát visz a sötét helyekre.

 

8.) Milyen fényszórók közül lehet választani?

Egyedi igények és a megvilágítandó helyiséggel harmonizáló fényszóró típus választható. Alapvetően két fő típus létezik, a kör alakú és a négyzetes formájú világítótest, melyek a mennyezetre közvetlenül rögzíthetők. A különböző lencse típusok pedig a fény eloszlását befolyásolják a belső térben. A fényszóró típusok megtekinthetőek itt (hivatkozás hiányzik).

 

9.) Milyen módon lehet irányítani a fénycsatorna útját?

A Solarspot fénytovábbító csőtoldatok merev falúak, melyek telepítéskor 20, 30, 40, 60 és 120 cm hosszúságban állnak a rendelkezésre. Ha nem megoldható a csatorna egyenes elvezetése, akkor 0-30°, illetve 0-90° között állítható elfordító elemekkel lehet elvezetni a kívánt irányba.

 

10.) Miért fontos a természetes fény?

A természetes fény nélkülözhetetlen forrása az életnek minden élőlény számára. Fontos szerepet játszik életünkben, hiszen nem kizárólag a látáshoz kötődik, hanem jelentős pszichológiai hatással bír; hozzájárul a jó közérzethez is: a természetes színek érzékelése, a térérzékelés, a bioritmus szabályozása. A fény jótékony hatásának megvonása hosszú távon számos betegséghez vezethet.

A MEGFELELŐ RENDSZER KIVÁLASZTÁSA

Mindegyik fénycsatorna rendszer működését számos tényező határozza meg. Ezek két kategóriába sorolhatók: termékjellemzők és épületjellemzők.

Nézzük először az utóbbit – ezt az épület jellege és elhelyezkedése határozza meg. A csövek hossza és a kupolák tájolása a tetőn szintén befolyásolja az épületen belüli rendszerek működését és rendszerint olyan korlátozásokat jelentenek, amelyek megváltoztak.

Az elsőként említett tényező azonban szintén erősen befolyásolja az átengedett fény mennyiségét és pontosan itt van döntő jelentősége a helyes rendszernek. Lényegében a maximális fényt egy rövid, széles rendszer biztosíthatja, amelyet a világos oldalon helyeznek el. Ez nagyszerű megoldás egy tökéletes világban, viszont nem mindig praktikus.

Ezért a tervezőknek és a mérnököknek feltétlenül érteniük kell a különféle rendelkezésre álló rendszerek közötti különbségeket, és hogy milyen méretekre van szükség ahhoz, hogy a projektekben optimális világosságot tudjanak biztosítani.

 

Akár 50%-kal több fényt ad, mint bármely más rendszer

Nem minden fénycsatorna rendszer egyforma. Például a Solarspot® nem az egyetlen olyan rendszer, amelynél 99,7% fényvisszaverő képességű csőrendszert alkalmaznak, azt azonban látni kell, hogy a kupola kialakítása is befolyásolja a csőbe belépő fény mennyiségét. Valójában némelyik kupolában lévő fénygyűjtő lencsét kifejezetten úgy alakítják ki, hogy korlátozza a csőbe belépő fényt a déli órákban. Ez kitűnő megoldás olyan területeken, ahol bőségesen van napfény – mint pl. mediterrán vidékeken vagy Kaliforniában –, viszont kevéssé célszerű olyanok számára, akiknek az Egyesült Királyságban van a lakásuk, vagy ott akarnak építkezni. Hasonló a hatás a borús napokon is, amikor kifejezetten korlátozza a fény bejutását a rendszerbe.

Ezért a Solarspot® rendszerekhez átlátszó kupolát használnak RIR Optikai lencsével. Ez az innovatív és egyedülálló megoldás biztosítja, hogy maximális mennyiséget engedjenek be az alacsonyabb szögből érkező fényből, begyűjtve a fényt az északi fekvésű tetőkön és nyitott utat kínálva a fej feletti fény maximális átengedéséhez – akár közvetlen napfényről, akár borongós nappali fényről van szó. Kombinálja ezeket az exkluzív kupola technológiákat a Solarspot gyártmányú Vegalux® szuper-fényvisszaverő csőrendszerrel és könnyedén elérhet akár 50%-kal is jobb teljesítményt annál, mint amit a legjobb más merev rendszerek kínálnak.

Ezek a szabadalmaztatott technológiák már szabvány megoldásnak számítanak a kompakt D-25 (250 mm átmérőjű) rendszertől egészen az impozáns D-90 (900 mm átmérőjű) rendszerig terjedő teljes Solarspot termékcsaládban.